Wednesday, January 28, 2009

Cerita Kedua...

Ntah aper2 tajuk ntah kan?....ahaksss bedal je la!!!


Muhammad Akid Anaqi (Akid)
21. Jan. 2009
- 7.13pg
Pusat Perubatan Universiti Malaya


Kau Kesayanganku...

Sebelum mandi....bersiap tuk nak balik!!


Aku ingat leh la balik 21hb tu jugak, tp doktor soh tunggu baby kencing & berak dulu...so nyer esok je lah baru dapat balik. Bosan betul dok kat wad sehari, sbb asek ingat kat AFIQ jer!! ntah aper la dia buat kat umah nenek dia tu...huhu.

22hb. Januari. 2009 En. Apis datang sekali ngan AFIQ, mak mertua aku & adik ipar aku tuk jemput aku balik..... tgk ajer lah aksi si abg long yg cbok dok jerit2 nak dok dlm baby cot tu!! ggrrrr puas la hati dia dapat tido jap dlm tu....abg...abg

Bangga btol dpt baring dlm baby cot nih!!

So far, AFIQ sayang adik dia..... ckit2 nak cium....cuma kene perhatikan selalu la, takut dia geram. Masa dtg spital pon, asek nak dokong @ riba adik dia je....

AKID dah siap nak balik...yeeehhhaaa

Monday, January 26, 2009

Cerita pertama.....

20hb. Jan. 2009 Tarikh appointment check-up kat PPUM. Cam biasa lah, g ngan En. Apis. Doktor cek kedudukan baby semuanya normal....Alhamdulillah. Doktor bagi lagi tarikh appointment yg baru iaitu 28hb. Jan. 2009. Kalo ikut due 24hb, tp doktor kata if belum nak bersalin lg, 10 hari overdue masih ok lg. Eeerrrkkk x kan sampai lama sgt bby ni nak dok dlm perut aku?....






Dlm perjlnan blk tu, dok bincang2 lah ngan hubby....nak ajak AFIQ g pusat akuatik la!! Selain dr tu, leh la jugak aku meng'exercise'kan diri. Dalam kol 4ptg tu kitorang pon bersiap2 laaa..... Best giler sbb aku pon menggila kuasakan diri ngan berenang bagai nak rak!! kol 7.00pm br kitorang bersiap tuk balik.



Kepenatan swim ptg td, so nyer aku tido awal ckit dr AFIQ & En. Apis.... Dalam kol 12mlm tetiba En. Apis kejut aku.... dia kata, dia lapo. Sabo jelah!!!...memula cam mls je nak bgn blk, tp bila En. Apis kata dia lapo....secara x langsung aku pon jd lapo jugak. Aku pon bgn then goreng nugget + mkn ngn En. Apis. Pastu sambung tido....tetiba dlm kol 2.50pg aku dah rs contraction. Tapi aku layankan tido lg..then 5 min rs lagi..... Kol 3pg aku bgn g toilet sbb rs nak buang air, tetiba tgk ader darah secalit kat seluar. Aku pon mandi tuk siap2 nak ke spital. Siap mandi, kejut En. Apis, siapkan brg2 AFIQ & tepon mertua.....dekat 3.20pg barulah gerak ke PPUM.
Sampai dalam kol 3.40pg (jln x jem tu yg dlm 20min dah sampai dr Shah Alam - PPUM). Daftar diri, amik BP, tukar baju semua settle dlm kol 4.00pg masuk labour room. Doktor datang cek, baru bukak 3cm then doktor cakap dlm kol 8.45pg baru bersalin. Tinggallah aku dlm labour room tu sambil menahan kesakitan. Tetiba dalam kol 5.50pg, terasa contraction yg teramat.....tetiba aku dengar bunyi "POP" & rs air panas mengalir keluar....dlm hati berkata, oooo camtu rupanya rs air ketuban pecah!!... Dlm kol 7pg, doktor dtg cek lg. Tetiba doktor kata ok...dah boleh teran...saya sediakan barang2. Tepat jam 7.13pg, lahirlah seorang lagi hero dlm keluarga aku....ALHAMDULILLAH. Semuanya berlaku dlm masa 3 jam sahaja....mekaseh kengkawan yg mendoakan keselamatan aku & baby!!!


Friday, January 16, 2009

8 More days to go....

Ya kengkawan...8 hari lagi kalo ikut due date yg doktor bagi. Tak tau la kalo2 terawal. So far semua under control...pergerakan baby ok, BP ok, cuma dah start sengal2 kat punggung. Kalo keluar tanda atau sakit dari umah, ni kira pengalaman pertama aku, sbb masa AFIQ dulu, aku induce sbb air ketuban kurang... so nyer x rs la pengalaman sakit bersalin & keluar tanda dari umah. Bila induce, doktor sendiri akan pecahkan ketuban tu..... ermm skrg mlm dah ssh ckit nak tido sbb baby asek mengeras & sakit cam senggugut tuh dah mula rs.

Ada sesetengah org kata, baby yg kedua ni biasanya awal 2 minggu dari due date. Tapi baby nih masih blm bersedia nak keluar lagi. Mgkn dia takut nak kuar awal....takut kene buli ngan abg long kot!!! ekekekek. Sedangkan dia kat dlm perut pon, abg long dok tepuk2 hehehe....tp, AFIQ sekarang dah pandai, kalo nampak je gambar baby, dia will cium2 sambil cakap "baby...baby cayang!!".

Dikesempatan ini, aku nak memohon maaf pada kengkawan semua kalo2 aku ader tersakitkan ati korang semua. Mana la tau dalam komen mengomen kat blog2 korang, ader yg terkecil hati ke ngan ayat2 aku tuh.... mohon maaf sesangat yer. Semoga Allah permudahkan proses bersalin aku.... AMIN.

Orang email kat aku video ni dah lama, tp aku simpan lg hingga sekarang. Pada kengkawan yg dah tgk video ni, just abaikan ajer. Walau pon aku x pernah rs pengalaman c-sect, tp aku mmg sebak la bila tgk video nih....lelebih lg ngan lagu yg berkumandang tu..huh

video

Friday, January 9, 2009

En. Apis punya story pulak

Citer psl cuti tahun baru aritu....

1st Jan aritu kitorang x de plan nak kemana2. Bangun pagi cam biasa kemas2 umah, basuh + sidai baju pastu breakfast kat umah. Dalam kol 2ptg tu dah mula boring dah errrmmm mulalah mencari2 destinasi tuk nak dituju. Nak ke shopping complex mmg mls la, kekonfem ramai gilosss. Then kitorang siap2 je tp masih x tau nak lepak mana. Aku tanya En.Apis....nak kemana?, selamba je dia jawab....ikut je lah gerak tayar kete eeeii sabo je lah. Memula g makan lunch dulu, pastu tetiba En.Apis ajak g klang.

Si kecik ni pon cbok nak tolong pilih

Sebelum ni mmg dah dengar byk kali dari mulut En.Apis nak tukar sport rim...tp aku mls nak layan sgt. Lantak dia la...asal x kaco duit aku!!. Rupanya sah2 la nak ke klang tu tuk g servey2 sport rim baru. Pusing2 kat area kapar, klang tetiba En. Apis pon bentikan kete kat salah satu kedai rim tepi jalan tu.... niat memula nak tgk2 jer!! tp phm2 je la bila dah kene pegang ngan salah sorang pekerja kedai tu.... last2 terpengaruh jugak.



Jenuh gak la tunggu...dekat 3 jam kat kedai tu. Kebetulan lak ada org jual eskrem (yg naik motor) tu datang...ape lagi, si AFIQ pon jerit2 la nak keyim...keyim... ermm belikan la jugak. Cuaca pon panas, aku rs ok jugak beli eskerim nih. Lagipon aku ngan AFIQ dah bosan tahap gaban dah dok menunggu kat kedai tu.... Dalam kol 5ptg baru settle semua. Bila dah dapat rim cantek, dah dgr ura2 nak lowered kan ckit pulak!!

Moral of the story : lantaklah kalo laki giler kete asal jgn giler pompuan!! mintak simpang.... Alasan dia tukar rim baru...."sekurang-kurangnye nampak duit g mana, dari g joli x tentu psl" eeermmm yer la tuh!!

Wednesday, January 7, 2009

Selamat Tinggal "Ateng"

hahaha...lama x update kan?....

Bukan la busy psl kerja pon...cuma kesihatan kurang mengizinkan. Lately ni berjangkit2 demam antara aku ngan AFIQ. Sungguh la pembawaan baby ahaks!!...

Ada aper ngan tajuk?....ermm memula nak la wish jugak SELAMAT TAHUN BARU pada kengkawan semua, semoga tahun 2009 ni akan dimurahkan lagi rezeki kalian. Tak kiralah rezeki dr segi duit atau anak hehe.... Alhamdulillah sekarang ni dah pon masuk 2 minggu aku berjaya memisahkan AFIQ ngan pacifier @ puting @ ateng yey...yey. Aku cukup rs bangga sbb dgn hanya menyorokkan benda tu ajer.... sblm ni byk petua org bg, supaya letak benda2 pahit (jadam) kat puting AFIQ. Tapi bukan senang nak cr jadam tu.... jd, aku ngan En Apis pon nekad la just sorokkan ajer benda tu.


Malam terakhir AFIQ ngan puting dia (25hb December 2008)

Citer psl pengalaman memisahkan AFIQ ngan ateng dia..... hari yg pertama hingga ke-3 mmg la perit ku rskan hahha. Kene kuat semangat!! sbb dah hampir lemah semangat bila AFIQ dok merayu2 nak puting dia. Bila tgh malam pulak, dia will nangis2 mintak benda tu. Memang x leh nak tido la dibuatnyer.....tp, disebabkan nekad ku tabahkan jua hati ni. Biar x cukup tido sekali pon!!! kejam ke aku?... ha lantak!! kalo x mula dr skrg, bila lg????

Selamat tinggal puting! Itu lah azam abg long AFIQ...ekekekke


Setakat hingga kehari ni...ader la sekali dua dia mintak...tp, bila aku ckp "eeeiii x malu...mintak puting!!!" dia terus tunduk & senyum2 then x mintak lg dah...Alhamdulillah. So nyer skrg senang la ckit perjalanan ku kemana2 tanpa membawa gadget dia tu!!!